Tre väl genomförda lopp

I helgen var det återigen dags för en omgång Swedish League, den här gången med tre deltävlingar i dalarna. Programmet var upplagt med distanserna i samma ordning som de kommer vara på Junior-VM med sprint, medel, vilodag och sist lång. Landslagsledningen har tidigare gått ut med att den här helgen var särskilt viktig inför JVM-uttagningen och därför har jag som många andra satsat extra hårt mot just denna helg. Målet var att få till tre stabila lopp där jag minimerar misstagen och visar att jag behärskar alla tre distanser utan något genomfall. Jag hade fortfarande kvar en sur eftersmak från min kassa medeldistans i Åmål och ändrade därför taktik lite för att se till att det inte händer igen. Den här helgen ville jag komma i mål efter varje lopp och känna mig nöjd med min insats.

In action Foto: Calle Thorell

Foto: Calle Thorell

Först ut var alltså sprint i metropolen Säter! Den första och enda sprinten den här vårsäsongen vilket stod i stark kontrast mot förra årets vårsäsong där vi tvingades släpa oss runt inte mindre än sex sprintar, om man räknar in både kval och final på sprint-SM. Har tidigare haft svårt att tycka om sprint, delvis för att jag i mina unga år varit väldigt slö på asfaltslöpning, men också för att jag tycker att sprint i Sverige sällan är tillräckligt tekniskt utmanande. Jag menar alltså att orienteringsmomentet inte blir särskilt utslagsgivande i toppen och att en klassisk svensk sprint oftast korar den starkaste löparen till segrare.

Det jobbas dock aktivt för att klura till sprintarna med staket och förbjudna områden vilket är bra, och helgens sprint var inget undantag. Jag känner dessutom att jag blivit enormt mycket bättre på löpning på hårt underlag och jag kom på mig själv med att faktiskt se fram emot årets första viktiga sprintlopp. Kände mig väldigt pigg i kroppen på morgonen och genomförde sen loppet precis som jag ville. Tekniskt i princip perfekt och bra tryck i löpningen. Slutade 3:a, hela 52 sek efter Algirdas Bartkevicius som var överlägsen idag. Hans fart hade troligen räckt till en topplacering i H21 också. Nöjd med mitt lopp i alla fall, och jag var trots allt bara två sekunder från bäste svensk, Oskar Leinonen.

Karta
Winsplits

IMG_6697

Foto: Lars Rönnols

Medeldistansen nästa dag såg ut att passa mig bra med teknisk terräng och en del utförslöpning under banan. Öppnade försiktigt och säkrade upp lite extra istället för att rusa på chans vilket lönade sig. Fick mina kontroller och kom ikapp Algirdas med två minuter till 7:an. Han försökte flera gånger springa ifrån mig som ett rådjur under jaktsäsong, men det slutade med att vi alltid sågs vid kontrollen igen. I slutet blev det mer lättlöpt och han fick en lucka in mot mål. Jag slutade 3:a i tävlingen idag igen, den här gången efter Jens R och Björn C. Kul att det verkligen har släppt för Bjöppa i år, 1:a och 2:a på vårens medeldistanser är inte dåligt! Nöjd med ännu ett stabilt lopp från min sida, och det blev inte sämre när jag hittade en fin lokalproducerad hästkorv i prispåsen.

Karta
Winsplits

IMG_6739

Björn, Jens och jag med varsin hästkorv i påse

IMG_6740   IMG_6741
”När stod vi på samma prispall sist din gamle räv? USM 2010?”

USM 2010

Jag, Jens och Björn i på USM i Örnsköldsvik för 5 år sedan

Vilodagen spenderades i Falun, och blev som vanligt ganska aktiv. Det blev en fin 11km löptur delvis längs vattnet och såklart fotbollsmatch med klubben på kvällen. Han också klämma in en lunchdejt i parken och landslagssamling på Lugnet med en väldigt bra föreläsning av Helena Jansson.

IMG_6688 IMG_6690IMG_6714

Söndagens långdistans har jag sett som vårens viktigaste tävling, och jag ville verkligen göra ett bra lopp här. Fick upp kartan och tänkte ”Satfläsk, hur tar jag tvåan!?” Valde att säkra runt och använda tydliga punkter som jag tyckte stack ut i den annars väldigt detaljerade brunbilden. Första halvan av loppet gick i väldigt stenig och tung terräng och jag valde därför att fortsätta vara lite mer försiktig och se till att spika alla kontroller.
Skärmavbild 2015-05-22 kl. 14.05.27
Gick som planerat och vågade sen trycka på mer andra halvan när det blev tekniskt lättare, men lika tungt fysiskt. Ännu ett bra lopp utan större misstag som jag får vara väldigt nöjd med. Det blev en andraplats bakom Simon Imark som imponerade ordentligt! Han var starkare idag och har helt enkelt tuggat ifrån mig i mossarna. Är övertygad om att det loppet han gjorde hade räckt långt på en JVM-långdistans. Sverige får ett starkt lag i år!

Karta
Winsplits

Någon hade förresten tagit min nummerlapp innan start så gjorde en specialdesignad liten rackare som lyckades komma med på bild
IMG_6727

Med resultaten 3:a, 3:a, 2:a får jag vara väldigt nöjd med helgen och konstatera att jag verkligen uppnådde mitt mål att göra tre stabila lopp. Gick även upp i totalledning i Swedish League, så ser fram emot en spännande jaktstart i Umeå nästa helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s